27. okt. 2011

En sann historie.....

The confession - John Grisham
Sjanger: Spennings thriller
Sider: 456
Forlag: Arrow books
Først utgitt: 2010


 Travis Boyette er en morder. Han har bortført, voldtatt og drept en ung jente og begravd henne der ingen kan finne henne. Politiet tar Donte Drumm - en ung gutt inn til avhør og han ender med å få dødsstraff for noe han ikke har gjort.
Ni år senere er Donte 4 dager fra dødelig injeksjon, Travis kan ikke skjønne at politiet enda ikke har funnet ut at de har feil mann, og han kan ikke la en uskyldig mann dø for noe han har gjort.
Med en hjernesvulst som kan drepe han når som helst reiser Travis den lange veien til Texas for å redde Donte - men hvordan skal han klare å overtale hele rettsystemet om at de har tatt feil?






Forutsigbar til tider, men allikevel veldig spennende (og utrolig frustrerende). Dette er ikke første gang John Grisham har skrevet om dette temaet, forrige gang var det den sanne historien - "En uskyldig mann". Her har han skrevet en fiksjon som er skremmende nær realiteten. For bare en måned siden ble en mann henrettet i Georgia, han hadde hele tiden stått på sin uskyld, det fantes ingen fysiske bevis, kun vitner, der 7 av 9 trakk tilbake sin vitnes erklæring. Han het Troy Davis og han ble drept av staten.
Du husker kanskje at det sto i avisen?

http://www.dagbladet.no/2011/09/22/nyheter/troy_davis/henrettet/giftsproyte/18240071/


Hvordan kan en uskyldig mann bli dømt til døden? Hvordan kan man dømme uten bevis? Er man ikke uskyldig til man er bevist skyldig? Det virker ikke alltid slik. Og jeg er sjokkert over at denne typen straff fortsatt utføres.
Den yngste som noengang har blitt henrettet er Scott Dawn Carpenter i 1997 - Han var 22 år gammel.
Hvordan kan myndighetene og rettsystemet rettferdiggjøre drapet på en 22 åring?

Ja, dette er en fiksjons roman, men dette skjer i virkeligheten, og det får meg til å koke innvendig!

2 kommentarer:

  1. Ja, Troy Davis var vel den 36 som ble henrettet i USA i år(og neppe den siste). Det er helt hårreisende, jeg antar Grisham vil sette fokus på at dette skjer faktisk i USA med romanen. Kan ikke forstå at moderne stater i 2011 fortsatt tar livet av folk(og spesielt ikke i saker hvor det er tvil og finnes få bevis).

    SvarSlett
  2. Ja, det blir henrettet mange flere enn jeg var klar over, det når jo ikke til våre aviser.

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...